fbpx

Ύπνος εμβρύου: Τι μπορείς να κάνεις όταν είσαι έγκυος για να βοηθήσεις το μωρό σου να κοιμάται καλύτερα όταν γεννηθεί!

Μια  διαφορετική συζήτηση πυροδότησε το σημερινό άρθρο που θα προσπαθήσει να σου εξηγήσει πως ο ύπνος ενός νεογέννητου βρέφους εξαρτάται άμεσα από τον ύπνο που έχει από όταν είναι ακόμη έμβρυο.

Νέες ενδιαφέρουσες έρευνες εξετάζουν αυτή τη στιγμή το πως πολλά ζητήματα ύπνου ενός μωρού οφείλονται -κρατηθείτε!- σε κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των περιβαλλοντικών εισροών και των ενδογενών βιολογικών ρυθμών κατά την προγεννητική και μεταγεννητική περίοδο επηρεάζοντας την ανάπτυξη του κιρκάδιου συστήματος! Σου φαίνεται δυσνόητο αυτό που είπα?

Κανένα πρόβλημα!

Σήμερα θα μιλήσουμε αναλυτικά για όλα αυτά και στο τέλος θα ξέρεις τί να κάνεις ως έγκυος ώστε να βοηθήσεις το μωρό σου να κοιμάται καλύτερα μόλις γεννηθεί!

Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης το έμβρυο αναπτύσσει με την μητέρα του μια βαθιά αλληλεξαρτώμενη σχέση που θέτει τις βάσεις της σχέσης τους μετά τη γέννηση. Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το αναπτυσσόμενο έμβρυο δεν στηρίζεται στη μητέρα του μόνο για την ανάπτυξη του αλλά και για να βρει το ρυθμό της ζωής του ή αλλιώς το κιρκάδιο ρυθμό ή αλλιώς το ρυθμό του ύπνου και της αφύπνισης που θα έχει μόλις γεννηθεί!

Το αναπτυσσόμενο εμβρυϊκό κιρκάδιο σύστημα βασίζεται αποκλειστικά στο μητρικό κιρκάδιο σύστημα ώστε να του αναμεταδώσει πληροφορίες για την ώρα της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φυσιολογία της μητέρας αλλάζει για να καλύψει τις ανάγκες του εμβρύου και ορισμένες από αυτές τις προσαρμογές βρίσκονται υπό κιρκάδιο έλεγχο. Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι ήδη από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλάζει η προτίμηση σου για το πότε θα κοιμηθείς (ή όπως εμείς λέμε αλλάζει ο χρονότυπος σου) που συνήθως είναι νωρίτερα από το συνηθισμένο σου! Αυτό γίνεται γιατί στην εγκυμοσύνη συμβαίνουν αλλαγές στην κιρκάδια ρυθμιζόμενη συγκέντρωση κορτιζόλης και μελατονίνης στο πλάσμα, στη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος σου και στον μεταβολισμό σου. Σαν μια ορχήστρα, ο μητρικός κιρκάδιος ρυθμός χρησιμεύει ως μαέστρος των εμβρυϊκών ρολογιών για τη διατήρηση του συγχρονισμού τους με το περιβάλλον!

 

Πως όμως μπορούμε να βοηθήσουμε ένα έμβρυο να κοιμηθεί καλύτερα?

 

  1. Σταθερή ώρα βραδινού ύπνου. Όσο πιο σταθερή είναι η ώρα που κοιμάται η έγκυος τόσο πιο σταθερά σήματα λαμβάνει το αναπτυσσόμενο έμβρυο και τόσο πιο ομαλά ρυθμίζεται ο κιρκάδιος ρυθμός του. Ένα σύγχρονο παράδειγμα χρονικής διαταραχής που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι έγκυες γυναίκες είναι η εργασία σε βάρδιες καθώς πιθανότατα επηρεάζει την κιρκάδια ανάπτυξη του εμβρύου. Επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η εργασία με βάρδιες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένες αυτόματες αμβλώσεις, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.
  2. Έκθεση σε φυσικό φως μέσα στην ημέρα και όχι μπλε φως πριν τον ύπνο! Το φως είναι ο ισχυρότερος παράγοντας που ρυθμίζει τις ημερήσιες διακυμάνσεις των μητρικών ορμονικών χρονικών σημάτων και επηρεάζει απευθείας το έμβρυο μέσω του πλακούντα. Το «σήμα» που ενημερώνει το έμβρυο για την ώρα της ημέρας είναι η μητρική μελατονίνη, η οποία διασχίζει τον πλακούντα γρήγορα! Η μητρική μελατονίνη περνάει αναλλοίωτη και παρέχει πληροφορίες για τη φωτοπερίοδο όταν συνδεεται με ειδικούς υποδοχείς μελατονίνης που βρίσκει στο έμβρυο. Οι υποδοχείς μελατονίνης είναι παρόντες στη 18η εβδομάδα κύησης σε μια περιοχή του εμβρυικού εγκεφάλου και είναι ευρέως κατανεμημένοι στον εμβρυϊκό ιστό! Επειδή όμως η μητρική μελατονίνη εξαρτάται άμεσα από την έκθεση της εγκύου στο φως είναι εξαιρετικά σημαντικό αν είσαι έγκυος να μειώσεις την έκθεση σου στο τεχνητό μπλε φως (οθόνες κλπ) πριν το βραδινό ύπνο καθώς επηρεάζει την έκκριση της μελατονίνης σου!
  3. Γεύματα σε συγκεκριμένο χρόνο! Η χρονικά περιορισμένη σίτιση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να χρησιμεύσει ως κιρκάδιο σήμα για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Προσπάθησε λοιπόν το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι περίπου 2 ώρες πριν τον ύπνο! Εδώ θα μπορούσα να σου αναφέρω πάρα πολλές έρευνες που έχουν γίνει σε ποντίκια και αρουραίους και δείχνουν τη σημασία του περιορισμού σίτισης κάποιες ώρες το 24 ωρο και κυρίως τη σημασία της σταθερής περιοδικότητας αλλά… δεν θα σε κουράσω! Εσύ κράτα ότι συγκεκριμένη περιοδικότητα στα γεύματά σου θα βοηθήσει πολύ τον κιρκάδιο ρυθμό του μωρού σου!

Και γιατί μας ενδιαφέρει το έμβρυο μας να έχει έναν περιοδικό κιρκάδιο ρυθμό? Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο καλός είναι ο ύπνος του εμβρύου σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τόσο πιο ώριμος θα είναι ο ύπνος του μωρού σου μεταγεννητικά! Τι σημαίνει αυτό?

Κατά τη γέννηση, τα νεογέννητα χάνουν την άμεση επικοινωνία με τον κιρκάδιο ρυθμό της μητέρας τους και πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους ανεξάρτητο κιρκάδιο ρολόι, συνεπώς υποβάλλονται σε μια ουσιαστική αλλαγή στη λειτουργία και την αναδιοργάνωση του κιρκάδιου συστήματος τους. Τα βρέφη γεννιούνται με ένα ανώριμο κιρκάδιο σύστημα που δεν παράγει φανερούς ρυθμούς! Όσο πιο σταθερό κιρκάδιο ρυθμό όμως είχαν αποκτήσει ως έμβρυα τόσο πιο  γρήγορα προσαρμόζονται σε διάφορες περιβαλλοντικές επιδράσεις και τελικά τόσο πιο γρήγορα ωριμάζει ο δικός τους κιρκάδιος ρυθμός!!

Κάπου εδώ θα σταματήσω αλλά αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως θα κοιμάται καλύτερα το νεογέννητο μωράκι σου τότε παρακολούθησε οπωσδήποτε του Χρυσούς κανόνες ύπνου που θα βρεις στο βραβευμένο Newborn Πρόγραμμα!

Έχεις απορίες? Θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε!

Κάλεσε μας στο 2102921981 ή στείλε μας στο info@paidikaianaptixi.gr.

Κοινοποίηση

Φωτογραφίες