fbpx

Κλάμα

Γιατί κλαίει το μωρό μου

Αν απαντήσετε ΝΑΙ σε έστω ένα από τα παρακάτω …

«Το μωρό κλαίει στο καρότσι»
«Το μωρό κλαίει όταν πίνει γάλα»
«Το μωρό κλαίει μετά το φαγητό»
«Το μωρό κλαίει όταν το βάζω για ύπνο»
«Το μωρό κλαίει όταν το αλλάζω»

… τότε καλώς ήρθατε στον κόσμο της γονεϊκότητας!

Το μωρό σας θέλει να επικοινωνήσει τις ανάγκες του μαζί σας! Η γονεϊκότητα αφορά αυτή ακριβώς την εξέλιξη της αλληλεπίδρασης μεταξύ του γονιού με το μωρό του που ξεκινά με… την ανταπόκριση στο κλάμα του!

Μωρό και κλάμα: Οι βασικές αιτίες που τα μωρά κλαίνε

Το μωρό πεινάει: Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τα μωρά κλαίνε είναι επειδή πεινάνε. Αν η αιτία του κλάματος είναι αυτή το μωρό ηρεμεί όταν ταϊστεί.

Το μωρό νυστάζει. Ο δεύτερος λόγος που τα μωρά κλαίνε είναι ότι χρειάζονται ύπνο. Τα μωρά χρειάζονται το γονιό τους για να τα βάλει για ύπνο.

Το μωρό έφαγε πολύ. Μερικά μωρά κλαίνε όταν το στομάχι τους έχει παραγεμίσει λόγω του υπερβολικού θηλασμού. Σε αντίθεση με την ύπαρξη αερίων στην κοιλίτσα, η υπερβολική ποσότητα γάλατος μπορεί να προκαλέσει δυσφορία που όμως διαρκεί λίγο.

Το μωρό θέλει αγκαλιά. Αν το μωρό σας έχει ανάγκη την επαφή μαζί σας θα παρατηρήσετε ότι αμέσως θα ηρεμήσει.

Το μωρό έχει δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα. Το μωρό συνήθως έχει δυσαρέσκεια και κλάμα και καθώς τρέφεται.

Καφεΐνη και θηλασμός. Η υπερβολική καφεΐνη που περνά μέσα από το θηλασμό δρα ως διεγερτικό που μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κλάμα και προβλήματα στον ύπνο.

Το μωρό δεν είναι ντυμένο καλά. Αν το μωρό κρυώνει, ζεσταίνεται ή φορά ρούχα που το στενεύουν ή το σφίγγουν, κλαίει.

Βρώμικη πάνα. Εάν η βρώμικη δεν αλλαχτεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει πόνο και τσούξιμο στο ευαίσθητο δερματάκι του μωρού.

Σοβαρός πόνος. Αιτίες όπως ωτίτιδες, έλκη στο στόμα ή δερματικά εξανθήματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο και κλάμα. Όταν έχετε την οποιαδήποτε ανησυχία να ενημερώνετε πάντα τον παιδίατρό σας.

Αν είστε μελλοντικοί ή νέοι γονείς και ενδιαφέρεστε για τη θετική ανάπτυξη του νέου μωρού σας τότε το πρόγραμμα «Μάθε τα πάντα για το νεογέννητο σας: ύπνος, φαγητό, κολικοί, δραστηριότητες, ανάπτυξη» είναι το κατάλληλο για εσάς!

Τι σημαίνει όταν το μωρό κλαίει με το παραμικρό και χωρίς αιτία

Η αιτιολογία του υπερβολικού κλάματος παραμένει ασαφής, αν και έχει χαρακτηριστεί ως εκδήλωση της φυσιολογικής βρεφικής συμπεριφοράς και ανάπτυξης. Έχουν προταθεί διάφορες απόψεις αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί 100%. Κάποιες από αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Ανισορροπία μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ψυχολογικοί παράγοντες, νευρικότητα των γονιών, μειωμένη αλληλεπίδραση με τους γονείς
  • Παθητικό κάπνισμα του μωρού από τους γονείς
  • Δυσανεξία στη λακτόζη, αλλεργία στο γάλα κτλ
  • Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
  • Ανωμαλία στο εντερικό μικροβίωμα των βρεφών που επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου και την παραγωγή αερίων οδηγώντας σε κοιλιακό άλγος

Επιπλέον, τα περισσότερα μωρά κλαίνε ακόμα περισσότερο στο τέλος της ημέρας.  Όταν το μωρό κλαίει ασταμάτητα και με λυγμούς μεταξύ 6-8 το απόγευμα να έχετε στο μυαλό σας  ότι καμία ασθένεια δεν διαρκεί δύο ώρες μόνο!

Υπερβολικό κλάμα μωρού: Ο κανόνας των τριών

Ο «κανόνας των τριών» του Wessel αποτελεί μια προσπάθεια ορισμού του υπεβολικού κλάματος. Σύμφωνα με αυτό τον κανόνα, το κλάμα σε ένα κατά τα άλλα υγιές μωρό ηλικίας 2 εβδομάδων έως 4 μηνών που συμβαίνει περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα, περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 εβδομάδες θεωρείται υπερβολικό κλάμα.

Είναι σημαντικό να τονίσω εδώ πώς το άγχος επηρεάζει τόσο τους γονείς όσο και το παιδί. Ένα μωρό που, για οποιονδήποτε λόγο, είναι εκτός ισορροπίας (π.χ. λόγω ασθένειας ή κόπωσης) κλαίει περισσότερο, απαιτώντας έτσι περισσότερη φροντίδα και, ως εκ τούτου, μπορεί να φέρει τους γονείς εκτός ισορροπίας, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει το μωρό κ.λπ. Οι γονείς και το παιδί καταλήγουν σε έναν φαύλο κύκλο.

Οπότε αν νιώσετε πως πέφτετε μέσα σε αυτό τον φαύλο κύκλο προσπαθήστε να ηρεμήσετε τώρα! Σε αυτό το άρθρο σας περιγράφω μία καταπληκτική μέθοδο που μπορεί να ηρεμήσει με επιτυχία το νεογέννητο μωρό σας!

Αν παρόλα αυτά θέλετε βοήθεια μη διστάσετε να δοκιμάσετε σήμερα κιόλας το «Μάθε τα πάντα για το νεογέννητο σας: ύπνος, φαγητό, κολικοί, δραστηριότητες, ανάπτυξη» είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς!

Είναι η καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη στήριξη που μπορείτε να βρείτε σε αυτό το τόσο δύσκολο διάστημα!

Κοινοποίηση

Φωτογραφίες