fbpx

Πως να βοηθήσεις το μωρό σου να προχωρήσει ΟΜΑΛΑ στη μετάβαση σε λιγότερους ημερήσιους ύπνους

Για μωράκια 2 μηνών- 2,5 ετών.

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη του μωρού μας αφού βοηθά τη συνολική νοητική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη και αποκατάσταση.

Οι ανάγκες ύπνου, όμως, δεν είναι πάγιες τα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού μας καθώς σχετίζονται με το ρυθμό της ανάπτυξης του. Για παράδειγμα, τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το μωρό μας αναπτύσσεται ραγδαία γεγονός που επηρεάζει άμεσα και τον ύπνο του ο οποίος αλλάζει σε ταχύτατους ρυθμούς επίσης! Η ανάπτυξη συνεχίζεται σε υψηλό (αν και εμφανώς χαμηλότερο!) ρυθμό το επόμενο χρόνο συνεπώς  τα πρότυπα του ύπνου του αλλάξουν ξανά! Μπορεί να το έχετε παρατηρήσει: από εκεί που το μωρό σας κοιμόταν συχνά μέσα στην ημέρα ως νεογέννητο έχει καταλήξει να αρνείται πεισματικά να κοιμηθεί στην ώρα του -αν και νυστάζει-τώρα που είναι 10 μηνών!!

Οι συνεχείς αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου ενός βρέφους είναι λοιπόν αναμενόμενες και κυρίως ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ. Το πότε θα γίνει η μετάβαση σε λιγότερους ημερήσιους ύπνους εξαρτάται από την ηλικία, το αναπτυξιακό στάδιο, την ιδιοσυγκρασία κάθε μωρού και κάποιες φορές και από το πρόγραμμα της οικογένειας! Αν θέλεις να μάθεις αναλυτικά ένα πρότυπο πρόγραμμα ύπνου για το μωράκι σου τότε κατέβασε τον ΔΩΡΕΑΝ οδηγό ύπνου από εδώ.

 

Τι γίνεται όμως με την περίοδο των μεταβάσεων? Πως μπορούμε να βοηθήσουμε το μωρό μας να προσαρμοστεί ομαλά στο νέο πρόγραμμα ύπνου?

Πάμε να δούμε μαζί κάποια βασικά tips:

  1. Αυξήστε τα παράθυρα ξυπνήματος. Καθώς τα βρέφη μεγαλώνουν, αυξάνεται το διάστημα που αντέχουν ξύπνια! Ξεκινήστε λοιπόν σταδιακά να αυξάνετε το διάστημα μεταξύ δύο ημερήσιων ύπνων (για παράδειγμα ανά 15 λεπτά) ώστε να προσαρμόσετε τον οργανισμό τους σύντομα στο νέο πρόγραμμα. Θυμηθείτε: όσο μικρότερο είναι το μωράκι σας τόσο πιο σταδιακά πρέπει να γίνει η μετάβαση σε λιγότερους ημερήσιους ύπνους ώστε να αποφύγουμε την υπερβολική κόπωση!
  2. Μην κρατάτε ξύπνιο το μωρό σας το απόγευμα ώστε να κοιμηθεί στην «ώρα» του το βράδυ! Αντίθετα μη φοβηθείτε να ξεκινήσετε τη βραδινή ρουτίνα αρκετά νωρίτερα γι’ αυτή την μεταβατική περίοδο!
  3. Μη φοβηθείτε για ένα μικρό χρονικό διάστημα να επανέλθετε στο προηγούμενο πρόγραμμα μία-δύο φορές την εβδομάδα! Αν για παράδειγμα το μωρό σας είναι έτοιμο να μεταβεί από 4 σε 3 ύπνους μπορεί για ένα διάστημα να εναλλάσσει μεταξύ των δύο προγραμμάτων (δηλ. το πρόγραμμα των 4 και το πρόγραμμα των 3 ημερήσιων ύπνων) ώστε ο οργανισμός του να προσαρμοστεί ομαλά στη μετάβαση. Πιο αναλυτικά, μπορεί για 4 μέρες να ακολουθεί το πρόγραμμα των 3 ημερήσιων ύπνων και μετά για δύο μέρες το πρόγραμμα των 4 και μετά να επανέλθει στο πρόγραμμα των 3 ημερήσιων ύπνων ξανά. Εξοπλιστείτε με υπομονή και… go with the flow!!
  4. Προσαρμόστε το πρόγραμμα του φαγητού στο πρόγραμμα του ύπνου και όχι το αντίθετο! Δεν είναι σπάνιο την περίοδο της μετάβασης σε λιγότερους ημερήσιους ύπνους ένα βρέφος να χάνει την όρεξη του καθώς νυστάζει μιας και μπορεί να συμπίπτει το παλιό πρόγραμμα του φαγητού του με το τωρινό πρόγραμμα ύπνου του! Μη ξεχνάτε λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης είναι σημαντικό να προσαρμόσετε και το πρόγραμμα του φαγητού σας σε αυτή!

Αν και η μετάβαση σε λιγότερους ύπνους είναι αρκετά κουραστική για τους γονείς (καθώς έρχονται τα πάνω κάτω στο πρόγραμμά μας!) σύντομα θα επανέλθει μια νέα σταθερότητα στην καθημερινότητά σας!

Αν θα ήθελες να μάθεις πολλά περισσότερα από κάποια tips για τον ύπνο του μωρού σου τότε… μην περιμένεις άλλο! Έλα στη θετική εκπαίδευση ύπνου για παιδιά από 0-6 ετών πατώντας εδώ!

Αν θέλεις να μιλήσεις μαζί μας ώστε να σε κατευθύνουμε περισσότερο να βρεις το κατάλληλο πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες του μωρού σου τότε στείλε μας email στο info@paidikaianaptixi.gr ή καλεσέ μας στο 2102921981! Θα χαρούμε να σε βοηθήσουμε!

Κοινοποίηση

Φωτογραφίες